Pretraži sajt
PORUČI ONLINE I UŠTEDI
BESPLATNA DOSTAVA u CG za sve kupovine u vrijednosti preko 30 EUR
02.02.2021.

VJEŽBAJTE KOD KUĆE: Kratak, a efikasan trening za sve vas koji previše sjedite

Karantin i mnogo vremena koje provodimo kod kuće naveli su nas da pretjerujemo sa sjedenjem, toliko da primjećujemo kako nam se leđa krive i bole nas sve više i jače. Ako ste se zabrinuli da se to dešava samo vama, u zabludi ste, jer je bol u leđima i nepravilan položaj tijela sve češća pojava kod ljudi, zbog toga što većina nakon sjedenja za računarom zbog posla, taj isti računar ili telefon uzme u ruke i nakon radnog vremena. Sjedenje je postalo bolest modernog doba, dok nam istezanje padne na pamet onda kada više ne možemo da podnesemo bol. Nažalost, mnogi nisu doslijedni čak i u tome!

Da bismo vas malo pokrenuli i natjerali da promijenite svoje životne navike i dosadašnji način života, odlučili smo da vam danas predstavimo kratak, ali veoma efikasan trening sa vježbama za istezanje leđa i cijelog tijela, koje možete raditi kod kuće. Ovaj kućni trening traje samo 8 minuta i toliko će vam pomoći da istegnete možete leđa nakon predugog sjedenja, da ćete ga bez problema raditi svaki dan. Pogledajte.

Nimalo teško a prija, zar ne?

Zašto je vježbe istezanja treba raditi svaki dan, naročito ako mnogo sjedite?

Istezanjem poboljšavate držanje tijela

Redovno istezanje može imati mnogo blagotvornih efekata na vaše držanje. Pored ukočenosti i bola u leđima i vratu, dugo sjedenje izaziva i različite deformitete kičme koji, gotovo po pravilu, utiču na držanje tijela i pogrbljeno hodanje. Da do toga ne bi došlo ili da bi se već pogoršano stanje popravilo, redovno praktikujte i ove, ali i druge vježbe istezanja ili treninge kao što je to pilates.

Istezanjem vaše tijelo postaje fleksibilnije

Redovnim istezanjem vaše tijelo postaje fleksibilnije i savitljivije, čime se širi opseg pokreta koje možete da uradite. Kada je vaše tijelo pokretljivije, imate mnogo više energije i elana za aktivnosti koje ne podrazumijevaju samo odlazak do prodavnice.

Istezanjem se poboljšava cirkulacija tijela

Istezanjem poboljšavate protok krvi do mišića, čime i vaša cirkulacija postaje mnogo bolja. Bolja cirkulacija doprinosi i boljoj ishrani svih ćelija u organizmu, što svakako ima pozitivan uticaj na rad srca i krvni pritisak.

Vaša energija se povećava...

Bezvoljnost je još jedna „bolest“ modernog čovjeka, a istezanje je najbolji način da je preduprijedite! Zbog toga je najbolje doba dana za istezanje jutro, jer ćete nakon toga osjećati priliv lijepe energije. Naša preporuka je da istezanje praktikujete i odmah nakon završenog posla, kako biste se opustili i bolje osjećali. Ko zna, možda vas ono podstakne na još neku fizičku aktivnost.

...a stres se smanjuje

Prirodna reakcija tijela i mišića na stres jeste – napetost. Da biste je se oslobodili, redovno se istežite. Mišići se tako opuštaju, kiseonik prodire u svaku ćeliju vašeg tijela čime lakše dišete, a tenzija se smanjuje. Istezanje, baš kao i svaka druga fizička aktivnost ili trening, oslobađaju endorfin, hormon sreće, što je još jedan način da se oslobodite sve negativne energije koja se u vašem tijelu skuplja u toku dana.

Vrijeme je za istezanje! Ne časite ni časa, već obucite udobnu sportsku odjeću i pokrenite se. Ako vam baš ona nedostaje u garderoberu, uvijek je možete kupiti po super cijenama u našim radnjama ili online.

Sport Reality tim